Bloc (Definició)
 

El TERMCAT defineix

Bloc. Pàgina web, generalment de caràcter personal i poc institucional, amb una estructura cronològica que s'actualitza regularment i que presenta informació o opinions sobre temes diversos.

Així doncs, un bloc és un lloc web gratuït, periòdicament actualitzat que emmagatzema cronològicament entrades o articles (textos, gràfics, fotos) personals o col·lectius al voltant de determinats temes, sense necessitat de cap programa d'edició de pàgines web. Les aportacions hi apareixen en un ordre cronològic invers.

El bloc ofereix la possibilitat de que els lectors comentin les entrades o articles i el autor pot respondre aquest comentaris; fomenta, per tant, el treball col·laboratiu i l'intercanvi.

Al marge de les utilitzacions didàctiques concretes, bàsicament, les avantatges d'aquesta eina TIC venen donades, doncs, perquè ofereix:

  • la edició, publicació i distribució de continguts online (textos, imatges, elements multimèdia...)
  • en ordre cronològic invers
  • de forma gratuïta
  • inclou la interacció amb els lectors (comentaris)
  • sense necessitat de programaris o llenguatges específics
  • sense requeriments tècnics
  • amb una estructuració dels continguts clara i entenedora
  • des de qualsevol ordinador amb conexió a la xarxa

CONTINGUTS I ESTRUCTURA

El weblog o quadern de bitàcola té la estructura d'un diari personal però ofereix possibilitats molt diverses en funció dels continguts, els destinataris i la intenció amb la qual hagi estat creat: pot ser una revista monogràfica, un espai de reflexió, opinió i actualitat, un banc de recursos, una agenda col.lectiva, un espai de treball col.laboratiu...

Tots el blocs tenen una estructura comuna molt senzilla que facilita, tant l'edició com la lectura dels seus continguts. (Tutorial)

   
EXEMPLES DE BLOCS DIDÀCTICS

La facilitat de creació i gestió d'aquesta eina i la seva gratuïtat i versatilitat han afavorit que, des del principi, els blocs hagin esdevingut un excel·lent recurs pedagògic, ja que suposen un sistema fàcil i sense cost per a la publicació periòdica a Internet. Una part significativa del professorat ja s'ha vist atreta pel format i ha aprofitat la publicació de blocs per al desenvolupament de la tasca didàctica i la comunicació d'idees. La llista dels "edublocs" creix cada dia i és tan diversa i particular com els seus autors.
Els blocs, com a eina didàctica s'ajusten a les necessitats dels usuaris i això vol dir que les modalitats de blocs didàctiques són moltes i els seus usos, molt variats. Potser podem distingir dos utilitzacions bàsiques en funció dels seus destinataris:

  • Espai de reflexió i treball (recursos) sobre la pràctica docent adreçat als professors.
  • Un banc de recursos i activitats adreçat als alumnes; un complement de l'aula presencial.

No obstant això, les variants són moltes i aquí en teniu una petita selecció on podeu trobar exemples de les diverses utilitzacions de l'eina, així com de diferents formats de presentació dels continguts.

Llenguablog: Bloc de llengua castellana; un espai pels alumnes

Bibliopoemes : Recull de textos -una biblioteca- per a l'ensenyament infantil

Bloc agenda: Agenda d'aula

Quadern de Carol: Bloc delengua catalana: espai de reflexió docent i intercanvi amb els alumnes

Webquest i tasques de ciències naturals: Recull de tasques i propostes relacionades amb l'aprenentatge adreçat als alumnes.

Frantematicas: Bloc de recursos de matemàtiques adreçats als alumnes

Geomàtica educativa: Banc de recursos de ciències socials

El blog del inglés: Un recull de recursos i lliçons per l'aprenentatge de la llengua anglesa.

Si esteu interessats en consultar més models de blocs educatius, podeu fer una ullada a la classificació que trobareu al directori d'enllaços del curs.

També podeu consultar Pom de blocs o Planeta educativo, dos superblocs que incorporen automàticament articles de blocs i llocs web de temàtica educativa.

 
ALTRES UTILITATS
GESTORS DE BLOCS

Blogger
Wordpress
Blocat
Nireblog
RSS
Bloglines
Googlereader
TUTORIALS
Els blocs educatius (Taller de Lourdes Domenech)
Taller de Isidro Vidal (wordpress)
Documentación de Aulablog
Curso de blogs de Miguel Luís Vidal
Recursos y herramientas para blogs
presentació

© Materiales de lengua y literatura

 

 


 

 

 

 

Planeta educativo